Kampanje på sosiale medier

Å nå ut med informasjon om riktig sikring av barn i bil til flest mulig er et av de store målene våre. Og en av de beste måtene å nå ut til folk på er via sosiale medier. Derfor har vi startet to kampanjer for å få folk til å poste bilder av riktig sikrede barn på sosiale medier. Tanken er at jo flere som ser bilder av barn som er riktig sikret jo mer naturlig vil det bli for dem å selv velge riktig sikring for sine barn. 

Den første kampanjen heter #coolkidsridesafe
Vi ønsker bilder av barn i alle aldere som er sikret på best mulig måte. 

 

Den andre kampanjen går i hovedsak på barn over 6 år, altså i beltestolalder, for å fokusere på viktigheten av å ikke slutte med beltestol for tidlig. Den heter #bigkidsridesafe


 

 

Del gjerne bilder av barna dine riktig sikret, og gjerne med våre # slik at andre kan se dem. Enten det er på Facebook, Instagram, Snapchat eller andre steder.
Og selv om du bare deler bildene med dine nærmeste, vil det fortsatt være med å påvirke mange til å se på sikring av barn bakovervendt og store barn i beltestol som det riktige. 
Du kan også dele de to bildene i dette innlegget om du vil være med å spre budskapet om kampanjen vår videre til andre. 

 

Les mer
Store barn bakovervendt
Hvorfor bakovervendt? 
Hva du bør vite
Plusgodkjente bilstoler
Hvilken bilstol skal jeg velge? 

 

Spørsmål?
Skriv en kommentar i kommentarfeltet
Still spørsmålet ditt i gruppa Bilstoler på Facebook
Send mail til [email protected]

Store barn bakovervendt

Store barn bør også sitte bakovervendt, og med dagens bilstoler er dette i stor grad mulig og enkelt å få til. 
Men hvorfor? 

1. Bakovervendt er sikrest. Det er sikrest for små barn, for store barn, for ungdommer og for voksne. 
Jo yngre barnet er des viktigere er det å ha barnet bakovervendt. Men for et stort barn vil fortsatt bakovervendt sikring gi en vesentlig bedre beskyttelse enn fremovervendt sikring. En hvilken som helst bakovervendt stol vil gi vesentlig bedre beskyttelse for barnet enn selv den beste fremovervendte stolen. Å velge en bakovervendt bilstol er det viktigste du kan gjøre for å gi barnet ditt best mulig beskyttelse i bilen. Les mer om hvorfor bakovervendt sikring er så viktig i bloggposten Hvorfor bakovervendt? 


5 år, 113 cm og 20 kg.
Axkid Minikid
Skoda Superb

 

2. Beltestoler gir lite/ingen beskyttelse. Beltestolens oppgave er å holde bilens belte på riktig plass over barnets kropp. Bilens belte er laget for å beskytte en voksen kropp, og ligger beltet feil (både på barn og voksne), kan beltet gjøre stor skade. På et barn trenger man en beltestol for å føre beltet rett. Men selv med rett belteføring vil ikke beltet gi god nok beskyttelse. Det er ikke uvanlig at små barn sklir ut av beltestolen, eller vris ut av selen i kollisjoner. Dette vil naturlig nok føre til stor skade, og kan unngås helt ved å velge en bakovervendt bilstol. Beltestolen gir heller ikke spesielt godt med sidebeskyttelse, da barnet i en sidekollisjon først vil kastes fremover, og dermed ut av bilstolens beskyttelsessone. (Les mer om dette også i blogposten jeg linket til i forrige punkt.)

3. Vi vet ikke nok om når barnet er stort nok til å få god beskyttelse i en beltestol. Her er det gjort for lite forskning, og det vil også være store individuelle forskjeller. For dette handler om kroppens utvikling. Om når skjelettet er modent nok, når hodet er lite nok i forhold til resten av kroppen mm. Ting som er vanskelig å se på utsiden (at barnet er stort er ikke nok til at det sitter trygt i beltestol). Vi kan i dag ikke si at et barn som er 15 kg er stort nok til å sitte fremovervendt. Eller 100 cm. Eller 4 år. Vi vet rett og slett ikke. Det vi derimot vet er at mange barn skades i beltestoler, selv om de etter de offentlige anbefalingene er store nok til å sitte i beltestol. (Og hvorfor sier Trygg Trafikk bakovervendt til 4 år? Fordi det er det vi i noen år nå har hatt bakovervendte barneseter til, og fordi det burde være oppnåelig for alle og ikke et avskrekkende mål. Det har ingen ting med at barn faktisk sitter trygt fremovervendt når de er fire år.) 


6 år, 116 cm og 17 kg
BeSafe iZi Combi (kunne vært montert med mer benplass.)

 

4. Mange velger fremovervendt fordi det fremstår som enklere. Hvor vanskelig kan det egentlig være? Fakta er at på dette området gjøres det enormt mange feil. Både hos barn og voksne. Vridde seler, seler som ikke ligger på eksakt rett sted over kroppen, barn som vrir på seg i setet, tykke klær, løse seler mm. Forskjellen her er at i et fremovervendt sete vil en slik liten detalj ha stor betydning for hvor store skader barnet får i en ulykke. Det kan være forskjellen på liv og død. Forskjellen på å være uskadd og å få livsendrende skader. Bakovervendt har man derimot ganske store marginer. Litt løse seler eller noen tykke klær vil ikke være avgjørende på samme måte. Faktisk finnes det eksempler på ulykker hvor barn har sittet i bakovervendt bilstol, hvor bilstolen ikke har vært festet i bilen, og barnet allikevel har vært uskadd etter en ulykke. Det samme med en ulykke hvor barnet satt i en bakovervendt bilstol, men barnet var ikke festet i stolen. Det gikk helt fint. Hadde disse barna sittet fremovervendt hadde utfallet blitt katastrofalt! (Og for all del, men skal selvølgelig ikke la være å montere stolen eller feste barna av den grunn. Poenget er at sjansene for å komme godt ut av det til tross for feil er mye større om barnet sitter bakovervendt enn fremovervendt.) 
 

5. Det gjøres i dag mange tester og en del forskning på dette med barn i bil. Det man ser er dog at testene ikke er gode nok. Dukkene er laget av et materiale som gjør kroppen hard, og derfor vil ikke dukken oppføre seg på samme måte som et barn i ulykken. Dukkene sitter jo også korrekt i setet sitt til enhver tid, men alle som har hatt barn i beltestol vet at barna sjeldent sitter korrekt i stolen hele bilturen. De bøyer seg frem og til siden, flytter litt på beltet, vrir seg rundt mm. Dette skal de selvfølgelig ikke gjøre, men det skjer, og det vil ha mye å si for utfallet av en ulykke. Så testene vi har viser dessverre ikke realiteten. Og her igjen; bakovervendt sitter barnet bedre fast og har derfor ikke samme mulighet til å gjøre noe som kan føre til skade, mens fremovervendt kan det å flytte beltet et par cm være nok til at barnet dør i en ulykke. 

 


4,5 år, 98 cm og 15 kg
Britax MaxWay
Lexus RX 400h

Når vi snakker om store barn bakovervendt er det gjerne to ting som kommer opp, og det er dette med plass i bilen og benplass for barnet. 

Benplass
For det første er det viktig å huske at det ikke er farlig å sitte med bøyde ben. For barn er det sjeldent ubehagelig med bøyde ben, da de heldigvis er mye mykere i kroppen enn oss voksne. Bare se på alle sittestillingene barnet ditt har i løpet av en dag. Derimot er det faktisk veldig mange barn som synes det er ubehagelig for bena når de sitter fremovervendt, fordi det ikke gir nok støtte for bena og det blir mye trykk på lårene. 
En del barn kan klage på vondt i bilstolen, men det er sjeldent benplassen som er det egentlige problemet, ofte handler det om: for liggende sittestilling, dårlig polstret sete eller for høye kanter på setet som gjør det vanskelig å endre benstillingen. Om barnet ditt klager i bilstolen kan det være lurt å prøve å montere om bilstolen eller kjøpe en ny bilstol som egner seg bedre for større barn. 
Et annet triks er å ta av skoene i bilen, da blir det enklere for barnet å bytte benstilling. Og husk at absolutt alle mulige benplasseringer barnet måtte komme på er helt trygt så lenge barnet sitter bakovervendt.  


4,5 år, 113 cm og 19 kg
Britax TwoWay
Volkswagen Touran

Liten plass i bilen
Mange tenker nok også at det tar mer plass å ha en 5 åring bakovervendt enn en 2 åring. Sannheten er faktisk motsatt. En toåring trenger langt mer helning på stolen sin, og da tar stolen mer plass. Etter hvert som barnet blir større retter man opp ryggen på bilstolen (jo mindre helning des sikrere), og da tar bilstolen mindre plass. Her handler det også om å velge rett sete til rett bil. I noen biler har man masse plass og kan ha akkurat det setet man vil, men i andre biler har man mindre plass, og da må man velge det setet som tar minst plass. Heldigvis finnes det flere gode alternativer av den siste typen.
Mange, spesielt mannfolk, har en tendens til å ha en veldig liggende sittestilling i bilen. Dette tar enormt mye plass, samtidig som det er en veldig dårlig løsning med tanke på den voksnes sikkerhet (vi voksne skal også sitte så rett i ryggen som mulig i bilen!). Rett opp seteryggene i forsetet, så har man ofte mye ekstra plass å gå på. 

Plassering i bilen
Midtsetet bak er et veldig godt sted å ha bilstolen. Mange bilstoler har en litt buet rygg, som gjør at de tar mindre plass når de står i midten enn på en av sidene. Britax MaxWay er spesielt god, da den er veldig smal i utformingen, og derfor får plass til ryggen mellom forsetene i mange biler. Det gjør at man kan ha forsetene langt bakover, og samtidig ha god plass til et stort barn bakovervendt. 
En plass de fleste av oss glemmer å tenke på er forsetet. Svenskene, som er ledende i verden når det kommer til bilsikkerhet, har bakovervendte barn i forsetet, med avkoblet airbag selvfølgelig. Dette er like sikkert (om ikke sikrere) enn å ha barnet i baksetet. (Men legg merke til at det er snakk om bakovervendte barn!). En stor fordel med å ha barnet bakovervendt i forsetet er at man har bedre oversikt over barnet, lettere kan kommunisere og barnet har god plass. Alle faktorer som gjør det lettere å velge bakovervendt sikring. 


6 år, 115 cm og 19 kg
Britax TwoWay (og fortsatt bare på midterste hakk på selene)
Volkswagen Touran

 

Så hva anbefaer vi? 
Vi anbefaler at alle barn sitter bakovervendt til de er vokst ut av de største bakovervendte setene. 
I dag kan de største bakovervendte setene brukes til barnet er ca 120-130 cm høy. 

 

Hvilke seter egner seg best?
Topp tre listen er pr januar 2018:

– Axkid Minikid
– Axkid Wolmax
– Britax MaxWay
I tillegg er Britax TwoWay et godt sete, men dette har litt mindre komfort enn de andre tre setene. 

 


5 år, 116 cm og 22 kg
Axkid Minikid
Mini Countryman

 


6 år, 115 cm
Axkid Minikid 
Volkswagen Touran

 


4 år
Axkid Minikid
Volvo V70

 


4,5 år, 110 cm og 17 kg
Axkid Minikid
Volvo V70

 


7 år
Axkid Minikid
Volvo V70

 


5 år. 118 cm og 22 kg
Axkid Minikid
Audi A6 stasjonsvogn

 


10 år, 133 cm og 23 kg
Axkid Minikid

 


6 år, 118 cm og 20 kg
Axkid Minikid
Skoda Kodiaq

 


6 år, 115 cm og 20 kg
Axkid Minikid
Skoda Superb

 


5 år, 
Axkid Minikid, med babyinnlegg. 
Volvo V70

 


7,5 år, 128 cm og 25 kg
Britax TwoWay
Volkwagen Golf

 


4,5 år, 101 cm og 17 kg
Britax MaxWay
Volvo V70

 


5 år, 104 cm og 18 kg
BeSafe iZi Plus
Saab 9-5 stasjonsvogn

 


4,5 år og 112 cm
Axkid Minikid
Ford Galaxy

 


8,5 år, 129 cm og 27 kg
Axkid Minikid
Volvo XC70

 


4,5 år, 107 cm og 16 kg
BeSafe iZi Plus

 


4,5 år i Minikid (midten)
Peugeot 5008

 


5,5 år, 120 cm og 20 kg (har en del plass igjen på lengden)
Axkid Minikid

 


115 cm og 21 kg
Axkid Minikid, montert i midten
Ford Fusion

 


5 år, 109 cm og 19 kg
Britax MaxWay
Mitsubishi Outlander Phev

 


5 år, 122 cm og 24 kg
Axkid Minikid
Audi Q5

 


4 år, 103 cm og 18 kg
Britax TwoWay
Volkswagen Golf

 


4 år og 98 cm
Britax MaxWay
Lexus Rx 400h

 


4,5  år, 104 cm og 14 kg
Cybex Sirona
Opel Astra Stasjonsvogn

 


4 år og 98 cm
Britax MaxWay
Lexus RX 400h

 


4,5 år 104 cm og 18 kg
Axkid Minikid
BMW 530dat

 


7 år, 123 cm og 23 kg
Axkid Wolmax

 


5 år og 117 cm
Axkid Minikid
Opel Vectra

 


6 år, 122 cm og 20 kg
Axkid Minikid
Subaru Forester
(obs, barn bør aldri sitte med nettbrett i bilen)

 


4 år, 13 kg
Britax MaxWay montert uten benplass
Peugeot Ion

 


5 år, 113 cm og 19 kg
Britax MaxWay
Mitsubishi Outlander Phev

 


4 år, 106 cm og 18,5 kg
BeSafe iZi Combi med isofix
Volkswagen Touran

 


5 år
Britax MaxWay (i midten)
 

 

 

 

 

Kilder
NTF
Trygg Trafikk
Sikring av barn i bil
Robert Bell

Les mer
Hvorfor bakovervendt? 
Hva du bør vite
Plusgodkjente bilstoler
Hvilken bilstol skal jeg velge? 
Bilstolgalleri

 

 

Spørsmål?
Skriv en kommentar i kommentarfeltet
Still spørsmålet ditt i gruppa Bilstoler på Facebook
Send mail til [email protected]