Hva du bør vite

Vi får ofte høre utsagn som “jeg er så glad for at jeg fant denne gruppen, for jeg har lært så mye om sikkerhet i bil etter at jeg ble medlem her”.
Derfor spurte jeg nettopp alle medlemmene på facebookgruppen vår Bilstoler om hva de har lært av gruppen, og under her har jeg samlet sammen svarene.

Dette innlegget gir i seg selv ikke god nok informasjon om hvert tema, men er ment som en intro, slik at man vet hvilke temaer man bør oppsøke mer informasjon om.

 


10 måneder gammel i Axkid Minikid.
Bilen er en Volvo V50.
 

Tilegn deg info
Ved å lese dette innlegget er du på god vei allerede!
Det er dessverre svært lite informasjon som blir gitt til (vordende) foreldre når det kommer til bilsikkerhet og bilstoler. Så her må man selv oppsøke infoen. Tanken med dette innlegget er i stor grad å gi folk en pekepinn på hvilke områder man bør innhente seg info om.

Bakovervendt er sikrest
Kanskje opplagt for mange, men ikke for alle. Bakovervendt er det sikreste alternativet for et barn. ALLTID, under alle omstendigheter. Selv de mest fantastiske fremovervendte bilstoler kommer ikke i nærheten av den sikkerheten en bakovervendt bilstol gir.

Bakovervendt er sirkest, også for store barn
I Norge anbefales bakovervendt sikring til 4 år. For få år siden ble bakovervendt sikring anbefalt til 2 eller 2,5 år. I andre land sier man fortsatt 2 år. Eller 1 år. Eller når babyen kan holde hodet sitt selv(!!). Uansett, poenget er at anbefalingene ikke handler om at et fire år gammelt barn (eller 2 eller 1) sitter like trygt fremovervendt som bakovervendt. Det er ikke slik at barnet plutselig er stort nok og vil tåle en kollisjon i et fremovervendt sete. Anbefalingene er satt på bakgrunn av normen i landet, samt ønsket om å bli bedre. I Sverige anbefaler man bakovervendt sikring til 5-6 år, og jeg er sikker på at vi snart kommer etter i Norge.
Poenget er som over, bakovervendt er ALLTID sikreste alternativ. Så får barnet ditt plass i en bakovervendt stol, så velg en bakovervendt stol.
 


9 måneder i en BeSafe iZi og Modular
 

Man trenger ikke snu barnet når det er 4 år
Eller 15 kg. Eller 18 kg. Dette er en misforståelse, men mange har tenkt slik. Barn kan fint sitte bakovervendt mye lenger, og som skrevet i punktet over, bakovervendt er ALLID det aller sikreste alternativet.

Beltestolen beskytter ikke barnet
Beltestolens hovedoppgave er å holde bilens belte på plass over barnets kropp.
Bilens belte er designet for voksne, og kan lett skade (både barn og voksne), om det ikke brukes rett. På voksne skal ikke dette være noe problem om man bare vet hvordan beltet skal brukes, men hos barn kan beltet brukes “riktig” og allikevel skade barnet. 
Beltestolen i seg selv gir dermed ingen beskyttelse for barnet, den har bare (den viktige) jobben med å holde beltet på rett plass. Mange er opptatt av sidekollisjonsbeskyttelse på beltestoler, men i en ulykke vil barnet kastes fremover og dermed ut av sonen for sidebeskyttelsen. En bakovervendt bilstol derimot beskyter barnet både i frontkollisjoner, sidekollisjoner og påkjørsler bakfra.

Hodet over kanten
På bakovervendte stoler kan 1/3 av barnets hode gå over kanten før stolen er for liten (på babystoler skal hodet derimot aldri over kanten.)


BeSafe iZi Combi X3 i en Volvo V70

Isofix
Isofix blir ofte fremstilt som noe fantastisk og noe som er viktig for sikkerheten.
Bilstoler monteres enten med bilens belter eller isofix. Isofix består av to fester i baksetet i bilen, som isofixstolen klipses fast i. Isofix gjør monteringen litt enklere og litt mer idiotsikker (og ja, feilmonter av bilstoler er et enormt problem!), men utover reduseringenav risiko for feilmontering gir ikke isofix noe ekstra sikkerhet. Og det er fullt mulig å feilmontere isofixstoler også.
Stoler med isofix varer til 18 kg eller 105 cm og barn som akkurat har vokst ut av et isofixsete har fortsatt lenge igjen å sitte bakovervendt i et beltemontert sete. Man må altså uansett ha en beltemontert bakovervendt stol når barnet blir større.

i-Size
I-Size er navnet på det nye Europeiske lovverket for godkjenning av bilstoler for salg. (Og ja, vi har et felles europeisk lovverk, Norge har ikke strengere regler enn andre land.) I det gamle lovverket blir bilstolen testet i frontkollisjon før den godkjennes (eller ikke godkjennes) for salg. I i-Size regelverket har man også sidekollisjon og rundvelt. Dette gjør testen litt strengere, men dessverre ikke streng nok, og det vil fortsatt finnes mange alt for dårlige bisltoler på markedet.
I praksis er forskjellen at om man har en i-Size stol er det påbudt med bakovervendt sikring til 15 måneder (9 kg om man ikke har en i-Size stol), samt at stolen har en høydebegrensning. På bakovervendte stoler er denne satt til 105 cm. Det vil si at når barnet er 105 cm høy er det ikke lenger lovlig å bruke bilstol (sikkert ja, men ikke lovlig. Temmelig idotisk spør du meg!)
 

Riktig montering/riktig bruk
Som nevnt over er problemet med feilmontering og feil bruk av bilstoler enormt. Og det kan få fatale konsekvenser i en bilulykke. Derfor er det ekstremt viktig at alle som skal bruke bilstolen setter seg nøye inn i riktig bruk (både mor, far, besteforeldre, dagmamma, tante osv.)
– Stolen må monteres korrekt. Dette kan ikke understrekes nok! Sett deg godt inn i manualen, og finn gjerne filmer som viser monteringen på YouTube.
– Selene skal aldri være vridd (verken hos barn eller voksne), og de må strammes nok. Litt på spøk kan man si at man skal stramme til barnet blir blå, også løsne bittelitt, men egentlig er det ikke spøk. For løse seler er en veldig vanlig feil, og det kan få fatale konsekvenser. Selene skal ligge stramt over skuldrene og man skal maks få plass til to fingre mellom selen og kragebenet.
– For barn som sitter i beltestol er det veldig viktig at beltet skal legge seg naturlig over barnets lår (øvre del). Ikke over hoftene som hos voksne, for hoftene er ikke utviklet nok til å holde igjen beltet i en kollisjon, og da er risikoen stor for at beltet skader de indre organene.
– På beltestolen skal hoftebeltet ALLTID under hornene på stolen.
– På isofixstoler, som Cybex Sirona, følger det med en plate/bøyle som settes inn mot bilens seterygg. Denne platen skal sørge for at stolen og barnet ikke blir kastet inn i bilens seterygg i en kollisjon, og er derfor veldig viktig å bruke korrekt.
– På babystolen skal ALLTID håndtaket være i bæreposisjon i bilen. Denne fungerer som en veltebøyle og sørger for at barnet ikke skades mot bilstolen seterygg (som platen/bøylen på de bakovervendte setene). OBS. det finnes noen veldig få unntak!
 


3 år i Britax MaxWay.
Bilen er en Ford S-Max.

 

Det går fint uten isofix
Det er mye fokus på feilmontering av bilstoler, og som sagt er dette et enormt problem. Dette har ført til at isofix har blitt promotert som noe fantastisk, hvor man ikke kan gjøre feil (det kan man), og at isofix er mye sikrere enn beltemontering (det er det ikke). Derfor har mange blitt veldig skeptisk til beltemonterte stoler. Men beltemonterte stoler er også supre. Isofixstoler og beltemonterte stoler er like sikre, så lenge de er rett montert. Beltestoler er stort sett billigere enn isofix, og de varer lengre. De er heller ikke så vanskelige å montere, men det er lurt å gjøre det et par ganger i starten så man blir helt trygg på monteringen. Mange har uttalt at de angret på kjøpet av isofixstol når de innså hvor greit det faktisk er med beltemontert stol. Og kanskje det viktigste: ingen isofixstol varer ut bakovervendtperioden. Du MÅ ha en beltemontert bakovervendt stol også.

Klær i bilen
Beltet skal ligge så nærme kroppen som mulig. Et lag eller to for mye med klær kan føre til store, unødvendige skader i en ulykke. Unngå alltid ytterklær i bilen. Dette er spesielt viktig for barn og voksne som sitter fremovervendt. (Ha heller et teppe å legge over barnet.)

Dårlig benplass
Mange tror det er farlig for barnet om det er trangt for bena. Det er på ingen måte farlig, og barn som sitter bakovervendt har aldri blitt skadet pga dårlig benplass. (Derimot er skader på ben, hofter, armer og skuldre helt normalt på fremovervendte barn.) Barn er også mye mykere enn oss voksne, og synes sjeldent dårlig benplass er ubehagelig.
 


Britax Two Way med en 6 åring i forsetet. To Cybex Sironaer i baksetet.
Bilen er en Volkswagen Touran.

 

1/3 av stolen utenfor bilens sete
Noen beltemonterte bakovervendte stoler, somo Axkid Minikid og Britax MaxWay kan monteres med 1/3 av bilstolen utenfor bilens sete. Dette gir bedre benplass for barnet om man ønsker det (men nei, det er ikke nødvendig!).
 

Mange seter, mange muligheter
Men alle seter passer ikke til alle barn eller alle biler. Det er derfor viktig å prøve setet i bilen og med ditt barn i FØR du kjøper setet. Mange butikker har ikke så godt utvalg, og nettbutikker er derfor et godt alternativ. Hør da gjerne på Bilstolgruppa på Facebook  om noen i nærheten deg har den stolen du lurer på å kjøpe, slik at du kan prøve den først. Da sparer du deg fort for et bomkjøp.
Setene har også hvert sitt bruk, men kanskje ikke alltid på den måten man tenker. Derfor er det lurt å være åpen for alle de mulighetene som finnes, og høre hva folk vil anbefale akkurat deg.
Les mer om hvilke bilstoler du kan velge mellom HER.

Personalet hos bilstolforhandlere kan ikke alt
Mange har opplevd å få dårlig/mangelfull informasjon. Noen har fått direkte felinformasjon. Mange drar i butikk for å få montert bilstolen, fordi man ikke er trygg på det selv, men de ansatte monterer feil. Det finnes gode forhandlere og det finnes mindre gode forhandlere. Og det er forskjell på de som jobber hos hver enkelt forhandler. Vær kritisk. Ikke ta informasjonen du får for god fisk. Sett deg inn i saker og ting på egenhånd.

Helning på bilstolen
Dette er det vi oftest får høre at folk har lært på bilstol-gruppen vår, og som nok færrest vet noe om på forhånd.
Riktig helning på bilstolen er avgjørende for barnets sikkerhet.
Jo mindre helning des sikrere. Unntaket er nyfødte som må ha mye helning.
Les mer om hvilken helning bilstolen skal ha og hvordan du sjekker helningen HER.
 

Man bør bytte fra babystol tidlig
Mange har fått høre at man bør bruke babystolen så lenge som mulig. Dette er en gammel anbefaling fra da babyer ble snudd fremovervendt så fort man byttet ut babystolen med en større stol. I dag sitter de fleste bakovervendt også etter babystolen, og da anbefaler man heller å bytte tidlig. Blant annet fordi babystolen skal ha så mye helning, og det vil gi dårligere sikkerhet for større babyer/barn som ikke trenger like mye helning.
 


2 år i Cybex Sirona, 5 år i Axkid Minikid.
Bilen er en Mini Countryman

 

3 bilstoler i bilen
I de fleste biler er det plass til tre bilstoler i bilen, det handler bare om å finne den rette kombinasjonen.
Mange tror for eksempel at beltestoler tar mindre plass enn bakovervendte stoler, men det finnes flere bakovervendte stoler som tar mindre plass i bredden enn beltestolene. Mange tenker at man må kjøpe ny bil, men ofte holder det med nye bilstoler når man skal ha plass til tre barn.

Fremovervendt er ikke bra
Det har du kanskje skjønt nå?
Vi anbefaler verken fremovervendt med fempunktssele eller magepute. Begge deler gir veldig mye mindre sikkerhet for barnet enn en bakovervendt stol.
Les mer om hvorfor akkurat magepute er frarådet HER.
Om du allikevel velger å sette barnet ditt fremovervendt, er en bilstol med fempunktssele å foretrekke fremfor beltestol så lenge barnet er under 18 kg OG 110 cm OG 4 år.

Bilstol i forsetet
I de fleste land anser man baksetet som det beste stedet for barna. I Sverige, som er best på sikkerhet i bil, anser man forsetet som like trygt så lenge barnet sitter bakovervendt og airbag er avslått.
Barn skal være 140 cm OG 12 år før de sitter foran aktiv airbag.

Bilstol på fly
Den eneste måten å sikre barnet ditt på flyturen (turbulens, nødlanding og andre uforutsette hendelser) er ved bruk av bilstol. Mange bilstoler kan brukes på fly. Ved å bruke bilstolen på flyet slipper man også å sende bilstolen som bagasje, noe som kan skade bilstolen. Man slipper også å stå på destinasjonen uten bilstol om bagasjen ikke skulle dukke opp. Bruk bilstol på fly!
 


6 måneder i en Cybex Aton Q.
Flyet er en CRJ fra SAS

Bilsikkerhet i barnehagen
Sikring av barn i bil (og buss) er like viktig når barna er i barnehagen som ellers. Følg opp barnehagen. Her er det mange som ikke gjør en god nok jobb!

Fremovervendt vs bakovervendt – plass i forsetet
Mange synes bakovervendte stoler tar mye plass fra forsetet, og velger derfor å snu barnet fremovervendt.
Litt plass må man regne med å ofre, men ved å rette opp seteryggen og finne rett bakovervendt stol vil det sjeldent være noe problem. Monter gjerne bilstolen i midten og spar plass på den måten.
Barn som sitter i beltestol skal ha 55 cm mellom beltestolens rygg og seteryggen foran – da tar beltestolen også en del plass.
Mindre enn 55 cm vil ofte føre til at barnet får unødvendige hodeskader i en ulykke. 

Axkid Minikid
En stol som er ukjent for mange.
Den stolen på markedet med lengst rygg. Passer veldig godt til de største, men også til de minste.
Geniale forankringsseler som strammer seg selv.
Fleksibel stol
God kvalitet.
En stol som på svært kort tid har blitt enormt populær hos våre medlemmer, og mange nevnte denne stolen spesifikt på spørsmålet om hva de har lært fra gruppa.  
 


7 år, 22 kg og 123 cm i en Axkid Wolmax

 

 

 

Kilder
NTF
Trygg Trafikk
Volvia
Statens Vegvesen

Les mer
Plus-godkjente bilstoler
Hvilken bilstol skal jeg velge?
Bilstolgalleri
Bilstoler med magepute
Helning på bilstolen

Spørsmål?
Skriv en kommentar i kommentarfeltet
Still spørsmålet ditt i gruppa Bilstoler på Facebook
Send mail til [email protected]
 

Plusgodkjente bilstoler

(Liste over alle plustestede bilstoler lenger ned på siden)

Den svenske Plus-testen gjennomføres av NTF (sveriges svar på Trygg Trafikk), og er ansett for å være den strengeste bilstoltesten. Det er derfor sett på som et kvalitetsstempel om bilstolen er Plus-godkjent, og anbefalt å velge en Plus-godkjent bilstol til barnet.

Plus-testen måler kreftene barnets nakke utsettes for i en kollisjon. Det er ingen andre tester i dag som måler nakkebelastningen, til tross for at det er i nakken de alvorlige skadene oppstår.

 


Logoen til Plus-testen, som de Plus-testede stolene er merket med. 
 

I tillegg utsettes bilstolen for større krefter i Plus-testen enn i testen stolen går igjennom for å bli godkjent for salg, og ADAC (Forbrukerrådet) sin test. Hastigheten er litt lavere enn de andre testene, men Plus-testen har ingen oppbremsning før selve kollisjonen, noe de andre testene har, og derfor blir kreftene stolen og barnet utsettes for større.

Det er produsentene av de forskjellige stolene som bestemmer om en stol skal Plus-testes eller ikke, og betaler for testingen. Om en stol ikke skulle bestå testen vil det derfor ikke bli publisert.

Kombistoler vil aldri oppnå Plus-godkjenning selv om de er sikre nok bakovervendt, da de også kan brukes fremovervendt, og en fremovervendt stol aldri vil bestå testen.

Plus-testen tester stoler i gruppe 1 og 2, altså stoler som er bakovervendte til 18 eller 25 kg.
NTF anbefaler at man velger en stol til 25 kg, da det å sitte bakovervendt lenge er det viktigste man kan gjøre for barnets sikkerhet i bilen.

De Plus-godkjente stolene kan merkes med Plus-testens logo.

Du kan lese mer om Plus-testen HER.

Oversikt over de Plus-testede bilstolene finner du HER.

 

 

Plus-godkjente bilstoler

Axkid Minikid
Axkid Rekid
Axkid Wolmax

BeSafe iZi Plus
BeSafe iZi Kid X2 i-Size
BeSafe iZi Kid X3 isofix
BeSafe Modular RF i-Size (versjonen som kun er bakovervendt, selges ikke i Norge)

Biltemas bakovervendte bilstol

Britax MaxFix ll
Britax HiWay ll
Britax MaxWay

Concord Reverso Plus
Concord Reverso i-Size

Klippan Kiss 2 Plus

Maxi Cosi Pearl XP (versjonen som kun er bakovervendt, selges ikke i Norge)

Seter som er Plusgodkjent, men sjeldent selges lenger:

Akta Graco BeLogic
Akta Graco DuoLogic 2
Britax Hi-Way
Britax Max-Fix
Besafe iZi Kid X1 i-Size
Besafe iZi Kid X3
Besafe iZi Kid X1 Isofix
Besafe iZi Kid X2
Besafe iZi Kid i-Size

 

Kilder
NTF

Les mer
Hvilken bilstol skal jeg velge?
Bilstolgalleri
Bilstoler med magepute
Helning på bilstolen
Bilsyke barn

Spørsmål?
Skriv en kommentar i kommentarfeltet
Still spørsmålet ditt i gruppa Bilstoler på Facebook
Send mail til [email protected]