Hvilken bilstol skal jeg velge?

Det spørsmålet som naturlig nok oftest dukker opp på bilstolgruppa på Facebook er “hvilken bilstol skal jeg velge?”. I en eller annen variant.
Dette spørsmålet finnes det ingen fasit på, men jeg skal prøve å formidle noen råd som i alle fall kan peke deg i riktig retning.

 3 år gammel i BeSafe iZi Plus. Montert i en Volkswagen Passat.

 


Velg en bilstol som passer din bil
Det kanskje viktigste punktet når det gjelder å velge bilstol er å finne en som passer din bil. Bilstolen må ha rett helning i bilen, og det må være plass til den i bilen. Dette skal jeg gå nærmere inn på under de forskjellige typene bilstol nedenfor.

Velg en bilstol som passer ditt bruk og din økonomi
Tenk ut hva du egentlig ønsker, og tenk gjerne økonomisk. Det finnes dyre alternativer, og det finnes billige.

Ikke velg den stolen andre velger
Hehe, joda, selvfølgelig skal kan man velge det andre har valgt, men jamfør punktene ovenfor. Ikke velg bilstol på bakgrunn av at venninna de har den bilstolen, eller at flere i termingruppa di har funnet ut at dette er en bra stol. Velg en stol som passer din bil og ditt bruk.

Dyrt er ikke nødvendigvis best
Som med det meste annet betyr ikke nødvendigvis det at en bilstol er dyr at den er bra. Og en billig bilstol trenger ikke å være dårlig.
Velger du en bilstol fra en anerkjent produsent får du en sikker stol, uansett om den koster 2000 eller 6000.


3,5 år i Cybex Sirona. Montert i forsetet på en Skoda Octavia.

 

“Best i test” er ikke nødvendigvis best
Mange studerer tester av bilstoler før de kjøper stol, og det er forståelig, men strengt tatt er ikke disse testene så viktige å forholde seg til.
Så lenge barnet sitter bakovervendt er barnet veldig godt beskyttet. At barnet sitter bakovervendt lenge, og at bilstolen passer i bilen er det absolutt viktigste du kan passe på for sikkerheten til barnet ditt. Forskjellene som kommer frem i labratorietester er så minimale at de i en reel ulykke ikke vil utgjøre en betydelig forskjell.

Les manualen til bilstolen
Dette handler ikke om å velge bilstol, men jeg tar det med her allikevel. Les manualen. Sett deg inn i hvordan din bilstol skal brukes og ikke bruks. Feilmontering og feilbruk av bilstoler er et STORT og livsfarlig problem.
Og alle som kjører med bilstolen i bilen må kunne å montere bilstolen korrekt. Ikke la bare den ene parten i forholdet ta seg av alt som har med bilstolen å gjøre. Plutselig står man der alene og må montere bilstol uten å ha gjort det før, og det er ikke alltid like gøy!
 


Les manualen til bilen

Ja, faktisk! Her står det ofte viktige opplysninger om montering av barnestol i din bil. Noen biler har for eksempel begrensninger på montering av barnestol i midten bak eller i forsetet.


Oppbevaringsrom
Noen biler har oppbevaringsrom i gulvet ved baksetene. Om man har slike oppbevaringsrom må man enten åpne lokket og la støttebenet på bilstolen stå mot gulvet, eller fylle opp oppbevaringsrommet med godkjent fyllmasse (kontakt merkeverksted).


 

Babystol

– For at babyen ikke skal få problemer med oksygenopptaket er det viktig at babystolen har nok helning. Velg en babystol som i din bil får rundt 45 graders helning. Dette er veldig viktig, og ved å teste forskjellige stoler i bilen vil man se at mange vil bli eliminert bort ganske fort, da mange babystoler rett og slett blir for bratte i bilen.
– Velg en babystol med base. Ved mindre du ikke får plass til base pga tre bilstoler i baksetet og lignende, så velg en stol med base. Om basen er beltemontert eller isofixmontert spiller ingen rolle (og alle babystoler kan monteres med belte uten basen, for eksempel på ferie). Basen gir en mye mer stødig og stabil montering, og du slipper å montere stolen for hver gang (man bare klikker den på basen), noe som gjør at man minimerer risikoen for feilmontering i stor grad.

 


4 uker gammel i Cybex Aton Q

Stoler å se på:
Axkid Babyfix
BeSafe iZi Og Modular
Britax Babysafe i-Size
Cybex Aton Q i-Size
Maxi Cosi Pebble Plus
Recaro Guardia

Husk:
– Bærehåndtaket er en viktig del av sikkerhetsfunksjonen på babystoler, og fungerer som et veltebur i en kollisjon. Ved mindre noe annet står tydelig spesifisert i manualen til din bilstol skal bærehåndtaket alltid være i bæreposisjon i bilen.
– Ta pauser. Selv om det bare er en myte at det er skadelig for babyens rygg å sitte lenge i bilstolen, er det fakta at barns oksygenopptak reduseres vesentlig når barn sitter i bilstolen, og det har vært flere dødsfall pga dette de senere årene. Nyfødte bør sitte i bilstol maks 30 minutter av gangen. Litt større barn kan sitte to timer. Det holder å ta barnet opp av stolen for et bleieskift, litt mat, en tur inn på bensinstasjonen osv. Oksugenopptaket retter seg fort opp igjen. Og husk, oksygenopptaket blir dårligere også når barnet sover!
– Det sikreste er å ha så lite helning som mulig på stolen, men fordi små barn ikke kan sitte med lite helning uten å synke sammen og dermed ikke få nok oksygen, er det viktig at babystolen har veldig mye helning. Det gjør også at man så tidlig som mulig bør bytte til en stol med mindre helning, slik at barnet kan sitte sikrere. Når barnet kan sitte i neste stol uten å synke sammen i løpet av bilturen, og uten at haka faller frem mot brystet når babyen sitter i stolen (også når hen sover), og selene kommer ut nærmere skulderen enn øret, bytter man til neste stol.
– Av sikkerhetsmessige årsaker bør det være 10-15 cm mellom babystolen og setet foran om mulig.

 

Bakovervendt stol

Her er det mer å tenke på.
I dag finnes det to måter å montere bilstoler på, det ene er med bilens belte, det andre er med isofix. Det første man bør avgjøre er om man vil ha en isofixmontert stol eller en beltemontert stol.

 


7 år (22 kg og 123 cm) i Axid Wolmax

 

 


Isofixmontering
+ Enkel montering
+ Noen føler at babyen sitter bedre i en isofixstol (da disse ofte er mindre/trangere enn en beltemontert stol). I følge NTF og svenske forskere er det allikevel ikke noen sikkerhetsmessig forskjell på å velge en litt trangere stol.
– Lite fleksibelt i forhold til helning på stolen (med noen unntak)
– Lite fleksibelt i forhold til benplass hos barnet og de foran
– Varer bare til 18 kg/105 cm
– Varer ikke ut bakovervendtperioden, man må altså kjøpe en bakovervendt beltemontert stol når isofixstolen er utvokst
– Kan ikke monteres i biler uten isofix

 

Beltemontering
+ Fleksibelt i forhold til helning på stolen
+ Fleksibelt i forhold til benplass hos barnet og de foran (med noen unntak)
+ Varer til 25 kg, lengden varierer fra stol til stol og barn til barn
+ Varer ut bakovervendtperioden (med noen unntak)
+ Passer i stort sett alle biler (med noen unntak)
+ Billigere løsning, da stolen varer ut bakovervendtperioden og generelt er billigere enn isofixstoler
+ Lettere i vekt
– Litt vanskeligere montering. Men strengt tatt er det ikke vanskelig!

 

– Velg en stol som både har så mye som ca 35 graders helning, og så lite som ca 10 graders helning i din bil. En baby trenger mye helning, et større barn mindre. Husk at des mer rett stolen er i ryggen, jo sikrere er den for barnet.
– Sjekk begrensningene på stolen. I dag opererer man med to godkjenninger i Europa. Den ene går bare på vekt (ECE R44/04) og den andre på både vekt og høyde (UN R129)
– Sjekk at det er plass i bilen. Enkelte stoler tar mer plass enn andre. (Og husk at montering i midten ofte er et godt alternativ!)


Stoler å se på:

Isofixstoler med rotasjonsfunksjon
Britax DualFix (18 kg)
Cybex Sirona (18 kg)
Recaro Zero 1 i-Size (18 kg/105 cm)

Isofixstoler
BeSafe iZi Modular i-Size (18 kg/105 cm)
BeSafe iZi Kid X2 i-Size (18 kg/105 cm) (OBS: stolen skal stå inntil setet foran eller ha minimum 25 cm mellomrom)
Britax MaxFix (18 kg)
Cybex Sirona M i-Size (19 kg/105 cm)
Maxi Cosi 2WayPearl (18,5 kg/105 cm)
Klippan Triofix (18 kg)

Isofixmontering og beltemontering
Axkid Rekid (Denne stolen kan brukes med isofix til barnet er 18 kg og belter til barnet er 25 kg)
Klippan Triofix (

Beltemonterte stoler til 25 kg
(Høyden oppgitt i parantes er IKKE en grense for når setet er utvokst, men når setet erfaringsmessig er utvokst for å gi en pekepinn hvor lenge setet vil vare. Her vil det være store individuelle forskjeller. Husk at det sikreste alternativet for ditt barn alltid vil være å sitte bakovervendt, uansett alder!)

Axkid Minikid (120-130 cm)
Axkid Wolmax (120 cm)
BeSafe iZi Plus (110-115 cm) (OBS: stolen skal stå inntil setet foran eller ha minimum 25 cm mellomrom)
Britax MaxWay (118-120 cm)
Britax HiWay (105-110 cm)
Britax TwoWay (120-125 cm)
Maxi Cosi Mobi XP (120 cm)

 


8 måneder i en Maxi Cosi Mobi XP.
3 år i Axkid Minikid.
Bilen er en Toyota Avensis.

Husk:
– Den bakovervendte bilstolen er utvokst når 1/3 av hode går over øverste kant på stolen.
– Selene skal komme ut nærmere skulderen enn øret. Om man må velge velger man heller at selene kommer ut nedenfor skuldrene. Er man på øverste hakket på selene er det bedre at selene kommer ut langt nedenfor skuldrene enn at barnet snues fremovervendt.
– Ingen DVDspillere eller iPadholdere er kollisjonstestet for bruk foran bakovervendte bilstoler, og man vet derfor ikke hvordan de vil reagere i en kollisjon. Unngå derfor bruk av DVDspiller og iPad for sikkerheten sin del!

 

Beltestol


Se plasseringen av hoftebelet på disse to bildene

 

– Beltestolens viktigste funksjon er å plassere beltet korrekt over barnets kropp. Derfor er det viktig å finne en stol som gir korrekt belteføring på ditt barn i din bil. Barnet må altså prøve bilstolen mens den er montert i din bil. Beltet skal legge seg naturlig over barnets lår (ikke over hoftene som på oss voksne, da barnets hofter ikke er ferdig utvokst og ikke vil klare å holde belte tilbake i en kollisjon, noe som vil føre til alvorlige skader på indre organer), samt midt på skulderen.
– Når barnet sitter i bilstolen i bilen må barnet lene seg frem, også tilbake igjen. Da skal beltet enkelt skli inn igjen. Om det ikke gjør det passer ikke stolen i din bil.
– Noen beltestoler har krav om at hele eller deler av stolens rygg må ligge inn mot bilens seterygg. Sjekk hvilke krav setet du prøver har, og om setet møter disse kravene i din bil.
– For bedre plassering kan det ofte hjelpe å fjerne bilens nakkestøtte når man setter inn beltestolen.
– Om du har isofix i bilen velger du en beltestol med isofixmontering. Har du ikke isofix velger du en bilstol uten isofixmontering, og da må du huske på å festet setebelte rundt bilstolen om bilstolen ikke er i bruk på kjøreturen – hvis ikke har du fort en farlig løs gjenstand i bilen i en ulykke.
– Når barnet sitter i beltestol er det svært viktig at man har nok plass til setet foran. Mange barn som sitter fremovervendt får hodeskader fordi de kastes inn i seteryggen på setet foran i en ulykke. Du bør som minimum ha 55 cm fra der sitteputen og seteryggen møtes (der isofixfestene er) i baksetet og til toppen av ryggen (nedenfor nakkestøtten) på setetryggen foran.

 


For sikkerheten sin del må du ha 55 cm mellom de to røde strekene


 

Stoler å se på:
Axkid Dallas
Axkid Grow Isofix (isofix)
Axkid Apollo (isofix)
Britac KidFix ll XP SICT (isofix)
Britax Discovery
Britax Advanture
Cybex Solution M-fix (isofix)
Cybex Solution M
Maxi Cosi RodiFix AirProtect (isofix)
Maxi Cosi Rodi AirProtect


Britax beltestol mellom en Britax MaxWay (bakovervendt) og en Akta Graco babystol

 

Husk:
– En bakovervendt bilstol er alltid det sikreste alternativet, selv om barnet er over 4 år
– Vi anbefaler at barnet er MINIMUM 4 år, 110 cm og 18 kg for å sitte i beltestol
– Når barnet sitter i beltestol er det ekstremt viktig at barnet sitter helt i ro hele bilturen. Barnet kan ikke lene seg frem eller til siden, ikke flytte på beltet, legge det under armen eller lignende.
– Unngå all bruk av yttertøy og tøy som klumperseg i beltestol
– Pass på at beltet ikke er vridd, og at det til enhver tid ligger stramt over barnets kropp.
– Bruk beltestolen så lenge som mulig, selv om vektgrensen på 36 kg er passert.


 

Tre bilstoler
– I de aller fleste biler er det fullt mulig å få plass til tre bilstoler i baksetet, man må bare finne rett kombinasjon.
– Beltestoler tar ofte mer plass i bredden enn bakovervendte stoler.
– Britax MaxWay egner seg godt i midten i de aller fleste biler.
– Axkid Minikid og Britax MaxWay passer godt ved siden av hverandre.
– Britax Adventure og Discovery er smale beltestoler.


To stykk Cybex Sirona i baksetet, og en Britax MaxWay (som vanligvis står bak) i forsetet

 


 

Kilder
2 timers regelen
BeSafe: Bakovervendt 5x sikrere
Folksam
The facts of Extended Rear Facing Car Seats


Les mer
Helning på bilstol
Bilstoler med magepute
Bilsyke barn
En kort introduksjon til bilstoljungelen

 


Spørsål?
Skriv en kommentar i kommentarfeltet
Still sørsmålet ditt i gruppa Bilstoler på Facebook
Send mail til [email protected]