Helning på bilstolen

Riktig helning på bilstolen er svært viktig, men også lite kjent.
Heldigvis er det ikke så vanskelig, bare man vet hva man skal gjøre.

Mange får beskjed fra forhandler eller produsent om at så lenge bilstolen passer i bilen, så er det greit å bruke den. Så enkelt er det ikke, for helningen på bilstolen er også viktig for barents sikkerhet.

For lite helning
For lite helning kan føre til at barnet blir sittende med haka mot brystet. For barn under 6 måneder kan dette være farlig, og det er viktig at det unngås.
For normalt friske barn over 6 måneder er det ikke farlig om de blir sittende med haka mot brystet (og sjeldent ubehagelig). Heller ikke i en kollisjon er dette farlig.

For mye helning
Bilstolprodusenten Akta Graco gjorde for noen år siden noen tester rundt dette med helning på bilstolen og barnets sikkerhet. De kom frem til at jo mer bilstolen heller, des større blir belastningen på barents nakke. Belastning på barnets nakke er noe man ikke ønsker.

Resultatet viste at:
* 0-25 graders helning – ingen forskjell
* 25-30 graders helning – 3-4% mindre sikkerhet
* 30-35 graders helning – 7% mindre sikkerhet
* 40 grader helning – 50% mindre sikkerhet

Det vil si at frem til 35 graders helning er tapet av sikkerhet akseptabelt. Fra 35 grader og utover er tapet av sikkerhet stort.
Man anbefaler at bilstolen ikke har mer enn 30 graders helning. Dette fordi det er vanskelig å få til helt nøyaktige målinger, og da har man litt feilmargin å gå på.

Babystoler
Babystoler er unntaket fra regelen om maks 30 graders helning.
Det er som skrevet over svært viktig at barnet ikke blir sittende med haken mot brystet de første 6 månedene, og derfor anbefaler man at babystolen skal ha rundt 45 graders helning. (Og siden babystolen skal ha så mye helning, anbefaler man å bytte til en større stol med mindre helning så fort barnet er klar for det, slik at barnet beskyttes bedre.)

Babyer i større stoler
Mange bytter fra babystol til bakovervendt stol allerede ved 5-6 måneders alder. Da er det viktig at man får nok helning til at babyen ikke synker sammen eller blir sittende med haka mot brystet. Etter hvert som babyen blir sterkere i kroppen har man mindre helning, og når babyen er rundt året bør man ligge på ca 30 grader. 

Hvordan måle helningen
Helningen på bilstolen kan man enkelt måle med mobiltelefonen.
Har du iPhone, bruk kompassappen og sveip en gang til siden.
Har du Androidtelefon må appen Clinometer lastes ned.
Legg telefonens side inn mot bilstolens rygg, mellom skulderselene.
Les av målingen.

 


Slik måler du helningen. Her på en Axkid Minikid, med en iPhone

 

 

 

Før du kjøper stol
Når du skal kjøpe ny bilstol er det alltid lurt å sjekke helningen for å se at bilstolen passer til bilen. 
Babystolen skal ha så nærme 45 graders helning som mulig. 
Barn over 1 år skal ha maks 30 graders helning. Jo eldre barnet er des mindre helning bør barnet ha. Derfor bør du også sjekke at bilstolen du skal kjøpe kan ha en god del mindre enn 30 grader også. 

 

Hvor mye helning skal stolen ha? 
Babystol – 45 graders helning til nyfødt. 
Bakovervendt stol –  maks 30 graders helning for barn over 1 år. 
Jo mindre helning des eldre barnet er. Men det er heller ingen fasit. Velg det som passer ditt barn og din bilstol. Noen bilstoler må ha mye helning for at barnet skal sitte bra, andre lite. Noen barn må ha mye helning for å sitte bra, andre lite. Det er også greit å kunne ha mindre helning på de korte turene i hverdagen, og heller montere om stolen til å ha mer helning om man skal ut å kjøre langt (spesielt om barnet skal sove i stolen.) 

OBS
Husk å måle helningen på bilstolen når bilen står på flatt underlag.
Tallene Akta Graco, NTF og denne bloggen opererer med sier at 0 er horisontalt og 90 er vertikalt. 

 

Dagens oppfordring
Mål helningen på bilstolen(e) din(e). Har du en beltemontert stol med for mye helning monterer du om stolen. Har du en isofixstol setter du stolen i en annen posisjon. Om dette ikke er mulig bør du på det sterkeste vurdere å kjøpe en ny stol.

Og neste gang du skal kjøpe ny stol: husk å måle helningen på bilstolen i bilen din før du kjøper den – da slipper du kanskje et bomkjøp!

 

PS
Visste du at helningen på stolen også er viktig for oss voksne?
Såkalt “submarining” er en vanlig konsekvens i bilulykker. “Submarining” vil si at personen sklir fremover i setet, og at hoftebelte, som skal ligge stramt over hoftene(!), sklir opp over magen. Dette fører til at de indre organene får store skader. En viktig faktor for å unngå dette hos voksne er at seteryggen må ha lite nok helning. Mange, spesielt mannfolk, foretrekker å sitte med seteryggen godt tilbakelent. Dette kan altså gi store konsekvenser. Forsetene skal ha maks 10-12 graders helning. Mål øverst på setet (rett under nakkestøtten.)

 

 

QuX9nd-UwBc
Klikk  på bildet for å se en film (YouTube) som illustrerer “subarmining”

 

 

Kilder

NTF

Ergonomics Simplified

Les mer
Bilstoler med magepute
Bilsyke barn
En kort introduksjon til bilstoljungelen

Spørsål?
Skriv en kommentar i kommentarfeltet
Still spørsmålet ditt i gruppa Bilstoler på Facebook
Send mail til [email protected]

5 kommentarer
  1. Hei! Når man måler helning, skal det være fra horisontal eller vertikal stilling? Jeg måler ca 60 grader fra horisontal stilling (som altså vil si at ryggen i bilstolen står ca. 60 grader opp fra setet). Det gir 40 grader fra vertikal stilling.
   Hvis det er vertikal stilling er jeg vel innafor for et nyfødt barn (45 grader for barn under 6mnd), men hvis det er snakk om vinkel fra horisontal stilling har jeg altfor mye (60grader) og må vurdere et nytt sete….

  2. Mot slutten av blogger står det:
   “Tallene Akta Graco, NTF og denne bloggen opererer med sier at 0 er horisontalt og 90 er vertikalt.”
   Dette må jo være feil / motsatt?
   Når man snakker om maks 30 grader, så mener man jo at 0 grader er loddrett (vertikalt), og at 15 grader er nærmere loddrett / vertikalt enn 30 grader?
   Dermed må loddrett / vertikalt være 0 grader helling, og vannrett / horisontalt / liggende være 90 grader helling.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg