En kort introduksjon til bilstoljungelen

Mange føler seg ganske overveldet når de skal velge en ny bilstol, og det kan være vanskelig å vite i hvilken enden man skal begynne.

I dette innlegget skal jeg prøve å gi en liten oversikt. 

 

Axkid Babyfix
 

Babystol

Den første bilstolen du velger er en babystol. Den går fra 0-13 kg (gammelt regelverk) eller 40-75 cm (nytt regelverk).
Babystolen er lett gjenkjennelig ved at den har et bærehåndtak.
Babystolen monteres enten med bilens trepunktssele, eller med en base (som igjen enten monteres med isofix eller bilens trepunktssele). Base er en stor fordel, da slipper man å montere stolen for hver gang man tar den inn og ut av bilen.
Babystolen er laget for å passe til en liten baby, med god helning og en skålform som er bra for babyens rygg. En viktig funksjon er at den er lett å bære med seg, og de fleste kan brukes sammen med en vogn (sjekk at vognene og bilstolen din kan brukes sammen).
Bag til bruk i bilen (hvor babyen ligger flatt) er på ingen måte anbefalt ved mindre det er en tungtveiende medisinsk årsak som gjør at bruk av en bakovervendt bilstol ikke er mulig.
 

Klippan Triofix Comfort

 

Bakovervendt bilstol

Når babystolen er utvokst velger man en bakovervendt bilstol. Disse går fra 0 eller 9 kg, til 18 eller 25 kg. Eller 105 cm om det er en I-Size stol.
Barn bør sitte bakovervendt til de største bakovervendte bilstolene er utvokst, det vil si når barnet er ca 120 cm høyt.
Bakovervendte bilstoler kommer i to varianter, enten med isofix som går til 18 kg eller 105 cm, eller beltemontering som går til 25 kg.
Man kan derfor velge om man først vil ha en isofixstol, og så kjøpe en beltemontert stol til 25 kg når isofixstolen er utvokst, eller gå rett på en beltemontert stol. Smak og behag.

 

Axkid Metro

 

Beltestol

Når barnet ikke lenger får plass i en av de store bakovervendte stolene er det på tide å bytte til beltestol
Det er anbefalt å bruke beltestol så lenge som mulig, helst til 12 års alder, og spesielt om barnet sovner i bilen.
Beltestolen viktigste funksjon er å styre bilens trenpunktsbelte riktig over barnets kropp (om beltet ikke ligger riktig kan det gi store skader i en ulykke).
Mange av dagens beltestoler kan monteres med isofix. Fordelen med dette er at man slipper å feste beltestolen med bilens belte når den ikke er i bruk (om belstestolen ikke festes med beltet og man havner i en ulykke blir beltestolen en løs gjenstnad som kan skade andre personer i bilen). Ulempen er at beltestolen blir tyngre med isofix, som kan gi barnet som sitter i stolen unødvendig skade i en ulykke dersom stolen IKKE er montert med isofix. Har man mulighet for å montere beltestolen med isofix bør man altså gjøre det, og har man ikke denne muligheten bør man velge en stol uten isofix. 

 

Axkid Mate

 

 

Pute

Til slutt bør barnet sitte noen år på pute. Dette for å gi barnet riktig belteføring. Spesielt for barn som ikke lenger får plass i beltestolen, men fortsatt ikke er stort nok til å sitte uten. 
Barnet er stort nok til å sitte uten pute eller beltestol når alle kravene under er oppfyllt:

 

Viktig:
Barn bør være 12 år og minimum 140 cm før de sitter foran en aktiv airbag. Skal barn yngre/mindre enn dette sitte i forsetet, bør man koble ut airbagen. Dette gjelder også om barnet sitter i stol eller på pute.

 

Cybex Sirona
 

Isofix

Isofix er et festesystem for bilstoler som finnes i alle nyere biler. Det er to kroker som sitter i setets rygg (mellom ryggen og sitteputen) og som man klikker bilstolen fast på. Isofixmontering er svært enkel, men har foreløpig en del begrensninger i forhold til barnets størrelse. Alternativer er å montere stolen med bilens belte, noe som er like sikkert så lenge det gjøres korrekt. Beltemonterte stoler er også mer fleksible i forhold til helningen på stolen (viktig med riktig helning for sikkerhetens del), samt plass for både de i forsetet og barnet i bilstolen.
Det er alltid viktig å sette seg grundig inn i hvordan barnestolen skal monteres og brukes, uansett om man velger isofix eller beltemontering.

 

 

 

i-Size

i-Size er det nye regelementet for godkjenning av bilstoler for salg. Hovedforskjellen er at stolene godkjent etter i-Size bruker lengden på barnet, mens bilstolene fra det gamle regelverket bruker barnets vekt.
Alle i-Size stoler monteres med isofix, og siden isofix foreløpig har en vektbegrensning, har alle i-Size stoler også en vektbegrensning, selv om de i hovedsak går på barnets høyde. Vekt og høydebegrensningene står på den (som oftest) oransje klistrelappen på stolen.
Foreløpig finnes det kun i-Size babystoler og bakovervendte stoler til 105 cm. Neste steg blir å utvikle nye retningslinjer for beltestoler, og senere for større bakovervendte stoler.
Stoler som ikke er i-Size, men godkjent etter ECE R44/04 vil fortsatt selges i mange år fremover, og vil være lovlig å bruke i enda mange mange fler år fremover.

 

Klippan Triofix Recline

 

Helningen på bilstolen

På bakovervendte stoler er det viktig å få riktig helning på stolen. For mye helning gir mindre sikkerhet, og for lite helning kan være ukomfortabelt for barnet.
Et babysete bør ha ca 45 graders helning montert i din bil (husk at bilen må stå på flat grunn når du måler).
Et bakovervendt sete for barn rundt 1 års alder bør ha ca 30 graders helning. 35 grader er absolutt maks.
For et 3 år gammelt barn bør helningen være ca 15 grader.
Helningen kan du måle med mobilen. “Kompass” appen på iPhone, og “Clinometer” på Android.
Husk: Jo mindre helning des sikrere.

Anerkjente merker

Velg alltid en bilstol fra et anerkjent merke, da er du sikker på å få en sikker stol. De anerkjente merkene er:
– Axkid
– BeSafe
– Britax
– Concord
– Cybex
– Klippan
– Maxi Cosi
– Recaro

 

Les mer
Bilstoler med magepute
Helning på bilstolen
Bilsyke barn

Spørsål?
Skriv en kommentar i kommentarfeltet
Still spørsmålet ditt i gruppa Bilstoler på Facebook
Send mail til [email protected]

2 kommentarer
  1. Search engine optimization is actually the approach of receiving greater placement in the organic search engine result of Google, Yahoo and MSN.
   The online search engine that matter one of the most are Google
   with a 62% marketing portion Yahoo with 20% and MSN drifting all around along with
   around 10% in market share ‘that means the search engine you
   need to select is Google lead to Google.com undoubtedly
   has the highest possible percentage of folks are searching on the internet.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg