Å skryte av dårlige valg

Anna Rasmussen, for mange bedre kjent som "mamman til Michelle", og en av norges største bloggere, postet i går innlegget "jeg sikrer aldri barna mine i bilen".
Selv om innlegget ikke var fullt så ille som det kunne høres ut på overskriften, var det forsatt ille nok.

Hovedproblemet med innlegget var at Anna skrev at Michelle tidligere var sikret på bare en pute, og fordi beltet ble liggende mot halsen, var det dermed sikrere å ha beltet bak ryggen. Og at dette er lovlig.

Men nei, det er ikke lovlig å sitte med beltet bak ryggen. Det anses som uriktig bruk av bilens belte.
Det er heller ikke sikkert overhode, og man vet at det er bedre at beltet ligger nær halsen, fordi beltet i en ulykke vil bli dratt bort fra halsen. Heller det enn under armen eller bak ryggen, som kan gi unødvendige skader (sammenlignet med riktig beltebruk.)
Det er heller ikke lovlig å bruke hverken beltestol eller pute med bare topunktsbelte.

Det ble også skrevet at Michelle satt på pute fordi det ikke var plass til beltestol i den gamle bilen, men nå som de har fått ny og større bil har de plass til beltestol.
Med tanke på at de har to isofixseter i bilen er det ikke rart at det ikke var plass. Men Michelles sikkerhet burde jo ikke ofres av den grunn. Det er i de fleste biler fullt mulig å få plass til tre barneseter, om man bare leter etter de riktige løsningene.

Dette var for meg de to groveste feilene, selv om det var fler ting å sette fingeren på i hennes innlegg. Heldigvis er jo disse punktene nå rettet opp, ved at Michelle har fått beltestol, men å fremstille det som lovlig å ha sikret henne på den måten de gjorde er fortsatt feil. Det er hverken lovlig eller et godt alternativ.


Bilsikkerhet er egentlig ganske enkelt. Det er et svart/hvitt tema. De fysiske lovene er som de er. Hva vi som kjører rundt med barn i bilen måtte synes om saken betyr ingen ting. Vi vet at bakovervendt sikring alltid vil være sikrest. Vi vet at beltestol til en toåring ikke er et godt alternativ. Vi vet at å ha beltet bak ryggen kan være svært farlig.

Det vil alltid være foreldre som velger noe annet enn det beste. Det får vi ikke gjort så mye med. Men ved å fokusere på hva som er det beste og ved å vise at de aller fleste velger å gjøre det som er anbefalt, vil dette bli det naturlige. Dessverre er vi ikke der enda.
Vi er fortsatt der at det er helt greit å sette en baby på 9 kg fremovervendt. Eller en toåring i beltestol. Men det er på vei til å endres. Fordi mange har vist at det går an å velge det sikreste alternativet.
Og derfor blir jeg så ufattelig sint og skuffet når folk forteller at de snudde barnet sitt fremovervendt, eller droppet beltestolen tidlig, og argumenterer med at "det gikk bra for mitt barn". Ja, heldigvis gjør det stort sett det. Men var du i en alvorlig ulykke noen gang? Er det ikke nettopp med tanke på ulykkene vi sikrerer barna våre?
Det finnes nok av oppfordringer fra de foreldrene som har vært i en ulykke som sier at "ikke gjør som meg. Ta et bedre valg. Jeg snudde barnet mitt for tidlig, nå er ikke barnet mitt mer."
 

Folk får gjøre som de vil, men ikke reklamer for de dårlige valgene man tar, slik at andre tror det er greit og riktig. Jobb fortsatt for at andre i alle fall skal ta gode valg. For at andre skal velge det sikreste og beste alternativet for barnet sitt.

Og dermed gjør det meg ekstra forbannet når en "kjendis" som Anna, med mange tilhengere i alle aldere, tar slike dårlige valg, og forsvarer dem på den måten hun gjør. Legger det til og med fram som at det hun gjorde var fullt lovlig, når det ikke stemmer.

Og ikke minst gjør det meg forbannet at hun konsekvent sletter alle kommentarer som påpeker feilene i innlegget hennes, at det finnes sikrere løsninger, at dette ikke var det beste valget osv. Derimot får alle sympati-inlleggene stå, og dermed tror folk at det er helt greit å sikre barna like dårlig som Anna gjør/har gjort. Og det er trist. Det er barna og deres foreldre det går utover til sist. Om ulykken skulle skje. Og den kan skje når som helst og hvor som helst.

 

Les mer
Bilstoler med magepute
Helning på bilstolen
Bilsyke barn
En kort introduksjon til bilstoljungelen

Spørsål?
Skriv en kommentar i kommentarfeltet
Still spørsmålet ditt i gruppa Bilstoler på Facebook
Send en mail til bilstoler@gmail.com

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kategorier

Arkiv

hits